SEMINARI CULTURAL – Albert Sànchez Pinyol – 21, 23 i 24 d’Octubre

El secret de les grans històries.

Estructures narratives en la literatura.


La filosofia del Bosc de les Idees inclou la formació contínua i l’intercanvi de coneixements com a eina imprescindible per al creixement personal i de la cultura. És per això que hem iniciat un cicle de cursos i seminaris en col·laboració amb el Projecte Riudelletres amb el qual els amics del Bosc de les Idees podran millorar les seves habilitats, créixer personalment, aprendre i compartir.

Programa del curs

 • No explicarem com s’escriu una història; explicarem com s’escriuen totes les grans històries que s’han escrit i que mai s’escriuran, i per què han captivat milions i milions de lectors. És una afirmació tan rotunda com certa.
 • I per què? Primer, perquè aquells que comencen a escriure no hagin de passar pel mateix suplici que va haver de patir altres abans que ells. I segon, i més important, per gaudir el doble de les lectures, de les pel·lícules i de les sèries televisives.
 • Per què ens agraden tant, les bones històries? Com s’imaginen i es creen des del no-res? Com es desenvolupa un argument? Com s’articula correctament una trama? Com ha de començar i acabar una història perquè sigui reeixida? Són preguntes cabdals, perquè, en contra de la percepció més generalitzada que considera les històries com una eina d’oci sense transcendència, el fet és que sense narrativa moriríem.
 • Els relats no ens fan ser millors persones, sinó que exerceixen una funció superior: ens fan persones. Penseu en la vostra infància i en els textos que us explicaven com era el món. O en els somnis: el fet narratiu és una pulsió tan poderosa que cada nit… ens expliquem històries a nosaltres mateixos! Per això, a cavall de l’antropologia i partir d’exemples molt diversos: dels relats dels mbuti africans a La metamorfosi de Kafka, de Moby Dick de Melville al Tiburón de Spielberg, del Quixot a Joc de trons, entre d’altresrevelarem el secret de tots els relats que fan d’aquest món, abismalment i horrorós, un lloc suportable.

Lloc

El Bosc de les idees. Sant Cebrià de Vallalta.

Data

21, 23 i 24 d’Octubre


Preu del curs: 280 euros per persona. Com a promoció especial, en el cas que vingueu acompanyats d’algú amb qui compartiu habitació, el preu per a aquesta segona persona és de 230 euros. Aquest acompanyant pot assistir als cursos amb els mateixos avantatges que el primer titular o pot simplement passar el cap de setmana compartint les hores fora del curs.

 • Forma de pagament: avançament de 50 euros per guardar la plaça (en cas d’anul·lació, només es tornarà si s’avisa amb 48 hores d’antelació Demanem amb vehemència que s’avisi amb temps en cas de no poder assistir per a donar la oportunitat a la gent que hagi quedat en llista d’espera perquè les places són molt limitades). Un cop hàgim rebut la inscripció, enviarem un correu amb les instruccions precises per a fer el pagament.
 • Arribada al Bosc de les Idees a partir del primer dia a les 16h de la tarda.
 • Sortida del Bosc de les Idees com a molt tard fins a l’últim dia a les 16h de la tarda.
 • El programa del curs el determina el professor o professora de manera anticipada, però es pot adaptar a les necessitats del grup.
 • Una setmana abans es crearà un grup de Whatsapp per posar en comú dubtes i propostes. Un grup que es dissoldrà, si així ho desitgen els assistents, en acabar el cap de setmana de curs.
 • Inscripció mínima, 6 persones.
 • Inscripció màxima, 12 persones.
 • Les places es reservaran per estricte ordre de pagament de la bestreta.


ALBERT SÀNCHEZ PINYOL

BIOGRAFIA: (Barcelona, 1965) és antropòleg, africanista i escriptor. Ha escrit novel·les com La pell freda (La campana, 2002), Pandora al Congo (La campana, 2005) , Victus (La campana, 2012) o Fungus (La Campana, 2018), llibres de contes com Tretze tristos tràngols (La campana, 2008) i assaigs com Pallassos i monstres (La Campana, 2000) i recentment un sobre estructures narratives amb el títol Les estructures elementals de la narrativa (La campana, 2021).


ART I CULTURA A LA VALLALTA